CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

ILY..

JAtuH ChENta!!


pERcaYA aTAu tAk??

pLEss SaY rAgu2..

cOZ aKU poWn sTIll rAGu2..

BleYH x Nak KaWEn tErOS??

XnaK BeRCintA LagI..

TaPI naK kAweN pOWn tAkuT..

CaNE neYH??

wut happen?

hurm...aku da confius ngan diri aku skg..

guess wut!!
aku da jarang balik pahang...cam xdak hati nak lik phg..
gosh!!!
npew neyh??
kew sebab DAUS then aku xnak balik..
tapi tah la..maybe aku suke dok kat kl..
ye la kat sne pew aku nak sume aku dapat..
bleyh keje..
kdg2 aku ase bersalah gak..
sampai xnak balik umah mak ayah sendiri..
abah, mama...sori..along bukan xnak blik..tapi..
hurm...TAKTAWWW!!
SHIT TO MYSELF!!!URGHH!!

OK!malam neyh aku agak tension...coz y??
sebab siang tadi ade org cl..
tanye something yang aku confius nak jawab..
hurm..
asal la sume neyh jadik kat aku??
to en mohd zulkhaire...
sye xtaw sye leyh terima or tak..
law ase xyakin, just accept kak nana back..
mybe dye jodoh abang..
kite kan da promise nak jadik adik n abang..
bukan kapel!
GOSHHH!!
asl tibe2 nak tukar status??
no way la..pintu hati x terbukak lagi..
a lot of sory dear!
just wait dis thursday...
kite settle n discuss lik..
im getting confius..

TukaR laYOUt..

iman tegur yang layout aku sebelum ni menyeramkan..

so hari neyh ngan penuh bersemangat aku edit blog aku neyh..
pic neyh jew yg aku minat..
but iman kate seram gak sebb xde pokok2..
ala..
bio la..
xde la owg nak bce t..ngee~~
so iman..blog neyh sye dah ubah..

kat cney permintaan iman
>bg blog ni warne pink2 sket
jawapan aku > no way!!pink gerli..hehehe

>amek la love2..kan cantek
jawapan aku>tunggu smpai 21..kan xde pakwe ag.ngee~~

>nanti lagu wat la auto play...
jawapan aku>bek bos!

ok..so neyh la yg mampu aku wat tuk puaskan hati iman..hehehe

TEntANG dIRI aKU...

OGOS

suka berlawak
mudah tertawan kepadanya
sopan santun, caring terhadap orang lain
berani dan tidak tahu takut
agak tegas dan bersifat berkepimpinan
pandai memujuk
terlalu pemurah dan bersikap ego
nilai harga diri sangat tinggi
dahagakan pujian
semanagt juang yang luar biasa
cepat marah dan mudah mengamuk teruma cakapnya dilawan
sangat cemburu
daya permehatian tajam dan teliti
cepat berfikir dan berdikari
suka memimpin juga dipimpin
suka barangan-angan
berbakat dalam seni lukis, hiburan, dan silat
sangat sensitif tetapi tak mudah merajuk
mudah mendapat penyakit
sentiasa belajar untuk relax
kelam kabut
romantik, pengasih dan penyayang
suka mencari kawan


ney la perangai aku..totally sme ngan pew yg ditafsirkan...

aku jumpe kat blog spe tah tadi..


AkuRindUKAneTA..;-(

SayA naK beR baIK SemuLA denGAN faRITa BIntI AbD wAHab!!
xDE keHAraPAN Nak jADik KaWan cAM mASa KiTe kECiK2 dUlu??
sUMpah I misH That MomENt sO mucH!!
Aku SAyaNG ko SAmpaI Mati...
aKU wiNDu ko DAri lASt kITe juMPe..
aKU dA pUtus NgaN JaLIL lAw Tu puNCENya..
akU seN TIASA tUNggU ko BaLAs mESej N cHAT aKU kaT Fb..
AkU sLAlu TNye K.nANi sAl ko..
sIyuS aKU naK gELak2 NGan ko SemULa cAM duLU2..
ROnde2 Kg SamE2..
mAkaN EskEM sAmA2..
kUtUK oRG sAmA2..
ShaRE maSAlah saMA2..
G beraYA SAma2..
sAngaT2 rINduKAn kO!!
SumPAh aKU tak TiPU!!
Aku nAk G uMAh k0 TApi TAkuT aKU xLAYak..
k.nAnI, k.FAr, cIK sALmi...
sEmuA maRAhkAn MIezA kEW??

MAAFKAN AKU..MAYBE AKU BUKAN KAWAN YANG BAIK..TAPI AKU TAK TAW NAPEW AKU NGAN KO MESTI JDIK MACAM NI..AKU SAYANG KAN KO..KO KAWAN AKU DARI KECIK..SIYUS AIRMATA AKU JATUH MASE TULIS NIH...MAAFKAN AKU LAW SUME NEYH PUNCA DARI AKU KAPEL NGAN JALIL...

HURmm..

da xnak ngis..
da xnak mengharap pape..
da xnak pakai fon..
da xnak caye kat sape2..
da xnak jumpe sape2..
da xnak bantuan sape2..

ok..sbnrnye saye dah mengharap..
tanpa ade owg sedar..
tapi sye takkan terus mengharap..
sebab itu bukan milik saye..
n sye xlayak tuk milikinya..

smlm..totally not in mood
pa>soe coz xankat fon..10 miscll
sye xde mood sgt2..
pa..yes u rite..
xpayah bercinte kan??
abg arip pown betul...
xperlu nak cinte mase blaja..


pew kene mengenanya?

KEDAH KALAH MEN BOLA NGAN KELANTAN

wut the hell!!
erghh aku bukan nak marah sebb team kedah kalah..
tapi aku nak marah sebab
mamat upsi dr kelantan neyh..
VAVUN nguh..

aku p zizan nak bli ayaq..
aku pakai bju hijau..
tapi sengal abag BOTAK (walaupun ade rambut)
dye cakap aku sokong kedah..
ok ag...
then dye cakap kai fit2..
babun sungguh..

BIAR LANTAQ R NAK PAKAI PEW POWN..
DA SELAMA NEY DAK LEN KAI FIT KO XMARAH??
SIOTT NYEEEE..

da la terjerit2..ko ingt ko tu bgus ngat??
bge ngat kelantan mng bola pastu aku ko tuduh dak kedah
wut the fuck wif u r!!
urgghh x puas hati selagi x dapat tumbuk ko!
sangat nak nek angin...
rasa nak g naik blok 2 p crik dari bilik ke bilik,,,
law aku jumpe ko mmg r...
aku lutu ngan tunit kasut aku jew..
hurrgghh!!!


tlg jauh..~

bleyh x law aku nak dunia ney tak ade lelaki??
aku cuma nak abah ngan adik2 aku jew sbg lelaki..
aku xnk lelaki yang lain..
aku bnci lelaki
aku benci!!!
malam ni aku betul2 terasa kebenciannye..

lelaki..
tlg jauh dari hidup aku..
aku xnak sakit hati lagi...
aku takut..
aku ngeri..
tapi law nmpk kapel aku ase nak kpel..
bile ade lelaki yg take care sal aku aku ase nak declare..
tapi TOLONG PAHAM!!!
aku taknakkkk
taknak kecewa lagi sekali!!!

mY neW liFE~~

aku dah mule blaja hidup baru..
belajar untul tolak lelaki dari hidup aku..
ok fine membe aku cakap aku
HOTTT!!
bile aku cakap ade org call aku n pape la..
KEON!!hg sungguh toek!
so skg aku dah mule jauhkan diri dari org2 tuh..
coz aku taknak gelaran HOTTT tuh..
cm bengong jew..
hot kejadah pew..
ngeng!!
aku dah xnak kapel..
law ade yang minat aku..
simpan dulu rsa cinte tuh..
jgn luahkan coz aku juz akan larikan diri dri kowg..
law sayang aku simpan smpai umo aku 21 tahun..
okek??
jgn nak gode aku bercinta..hehehe
cm pompuan gatai lak..

aku bukan nak cakap aku neyh cantek, baik, n HOTTT..
tapi aku pown x taw npew ade jew yg nak smbung2..
hakikatnye xde pew yg baek pada aku yg dowg nak..

aku nak boys yang
  • matang
  • ade mase romantik ade mase tegas
  • tak hensem
  • bertanggungjawab
  • terima aku seadanya
  • boleh layan kerenah aku
  • paham kehendak aku
  • keje bagossss!!
  • boleh bimbing aku
  • bawak aku ke arah kebaikan
  • percaya aku sepenuhnya
  • hanya cintakan aku sorg
  • hormat mak ayah aku
  • xkasar ngan aku
  • suke bergurau n pandai wat lawak
  • sukekan budak2
=)

mY SupeRHEro~~~

tadi rumate cite sal boifren ye accident!!OMG!!cian lol!!
hurm..tibe2 aku teringat yang mse kecik2 dulu aku pown accident gak..
nak aku cite x?
hehehe...suke2 nak cite..tapi law xnak bce sile la kua dri blog neyh..
ngee~~~..macih!!

hurmm..aku still ingat mase kecik2 dulu..
aku memang manje ngan abah..
so 1 malam tuh abah aku nak g pasar malam..
*mse tuh kitorg dok selangor*
then aku ngan terkinje2 melompat nak ikot..
disebabkan aku naka kesayangan beliau, abah pown bawak la..
mase tu mane ade kete ag..
law ade pown kete sorong..nak nek??
hehehehe...

otw nak g pasar tuh, tah macam mana ade kete dari belakang langgar moto abah..
mase tuh aku mmg dah tak sedar pape..
or maybe aku tertido atas moto..aku pown x ingat..
kecik ngat kowt..dalam 3 taun mybe..
smbung lik..ngee~~
abah cakap aku tercampak..
betul2 tepi parit@longkang besar tepi jalan..
tapi mule2 jatuh abah lupe aku kejap..
abah carik kunci motor..
tibe2 abah teringat aku..
merata abah cari..
then abah jumpe kat tepi longkang tuh..
abah cakap abah terkejut sgt sebab aku dah separuh sedar..
baju aku penuh darah..
*dagu aku terbelah coz kene kunci..

sebelum aku masuk umor 19, aku cume taw cite tu smpai ctu jew..
tapi bile aku dah msuk 19, mama cite kat aku cite sepenuhnye..

mama cakap,
bile abah nampak aku dah unconcius..
abah dukung aku yang berdarah2 tu..
abah dah xpikir baju abah kena darah aku..
abah lari laju2 sambil dukung aku..
mase tu hospital jauh ngt..
pling dekat pown klinik..
tu pown mama cakap jauh gak law jalan kaki..
aku tak taw abah lari berapa jauh..

bile aku tnye, npew abah tak nek motor jew.
then abah cakap > abah dah xleyh pikir long..
abah nmpak darah byk trus abah dukung n lari g carik klinik..


OMG!!!
aku terharu sangat..
smpai klinik, dr bius aku n jahit 2 jahit kat dagu..
tu jew luke aku..
tapi byk darah..
bile aku dah ciap jahit n dapat ubat,
abah dukung aku lagi n bawak g umah cik Pizu..(kawan abah)
jauh gak la kowt umahnye..
coz tyme tuh ane ade fon nak clling2..
pastu cik pizu anta la aku ngan abah blik..
msuk jew pintu umah bwu aku sedar..
mama aku trkejut ngat tgok baju aku brdarah..
n dagu aku berbalut..

thanx abah...abah terlalu istimewa dalam hidup along..
along terlalu sayangkan abah..
tapi kadang2 along lupa semua ni..
lupa yang abah pernah lompat pagar umah boboy sebab along jerit tangan along luka kena kaca..
abah terkejut sgt then abah bawak g klinik..
along lupe yg abah sgup pegi ketuk pintu umah doktor kol 2.30 pagi
semata2 sebab along lelah..
along lupe yang abah terpakse wat pinjaman untuk along smbung belajar..
along lupe yang abah
tak tido malam setiap kali along demam..

ABAH, ABAH TERLALU ISTIMEWA..
ANTARA SEJUTA ABAH, AYAH, PAPA, ABI, DADDY..
HANYA ABAH YANG ALONG SAYANG
EN. NOR AZMAN BIN MOHD AMIN..


nak cite nii....

terlalu banyak benda yang aku nak ceritakan sebenarnye..
tapi aku tak pasti cerita pew yang aku nak ceritakan..
hurmm..
pasal kisah cinte??
takkan..hati saya dah cukup perit tuk rasa cinta sekali lagi..
tuk kisah upsi??
hahaha..enough la dengan esemen n exam yang menggigit ulu hati neyh..
ngee~~nak cite pew ea??
ahh..
malas la nak cite..=)

aku PEMALAS..aisshh

sukenye hari neyh..dah jdik baloq liat..aishh..xsedaq diri nguh..da nak jwab test sok tapi aku ley lagi jdik dugong beranak 8 kat atas katil..powerpoint note sume aku dah bukak..tapi mood study turun ke level 0..oisshh!!pa nak jdik neyh..mangkit kaih..sok lusa dapat anak murid malas cm dugong gak..mankit2..da 8 hari 8 malam dok betapa atas katil neyh..law katil tu blh bergerak da lama dye bgun lempaq hang kat ground floor..pemalas nguh..nsib bek xdak mak mentua lagi..law x..reject awl2..hahahaha.

pembahagian blog aku..=)




new life

*********************************************************

the past

thanx kawan2..aku sayang korg..

alhamdulillah..skg hidup aku dah kembali normal..
walaupun malam tadi last aku berperangai separa normal..
aku wat pew??ngee~~
kol 1 lebey kowt aku pgl ika, keon ngan pu3 amek aku kat tge blok 1..
aku xley dok bilik..
hehehe..
then masak bubur tok dowg..
siyus cakap..
aku dah xnak kapel..
aku tak perlukan lelaki dalam hidup aku wat mase neyh..
sebab aku dah ade kawan yang aku sayang..
ika, pu3, keon, jah, papa, enal, rizal..
aku mintak maaf..
kadg2 aku lupe kowg bile aku dengan dye..
tapi skrang aku dah rasa betapa bertuah aku ade korg..
n aku harap sgt hubungan aku ngan kowg xputus cmtu gak..
sebab aku syg kowg sgt2..
ngee~~
4 mama ngn abah..
along mintak ampun..
coz percaya dye..
skg along dah kenal mana kaca n mna berlian..
along sayang mama ngan abah..
to awak..
thanx sebab ajar saya erti kecewa..
awk betul2 sedarkan saya yang lelaki tu bukan nak cinta sebenarnye..
n awk dah byk ajar sye erti cinte sebenar..thanz ye..
ermm tuk permintaan awak nak jdik kawan saya cm dulu..
hurm..not so easy nak tunaikan..
mybe lambat sket bawu kite ley jdik kawan..
n hrap sgt awk xjdik pindah dekat ngan umah sye..
knpe??
sbb sye xnak tgok muke awk..=)
dah xde cinte tok awk..

to all my readers..

kowg yg bace blog aku..
aku mintak maaf sangat blog neyh membosankan..
mesti kowg menyampah bace..
a lot of sorry..
aku dah xde tempat len nak luahkan..
only this my diary..
tapi insyaALLAH..
pas ney aku tak tulis camni..
doakan aku lebih tenang ye..
thanks..
n sori sgt2..
aku taw mesti ada yg cakap aku seolah2 desperate ngan boys..
tapi bila kita dah syg..
cuma tu yg kita rasa..
bila kita ditinggalkan..
kite akan rasa betul2 kecewa..

THANKS..=(

aku dah dapat keputusannya
aku mmg tak taw nak kata apa..
cukup la aku gambarkan dengan linangan air mata..
tak sangka jdik macam ney..
xpew la..
aku terima ngan redha walaupun aku skit sangat..
mungkin ney balasan tuk aku..
thanks wat cmni kat saya..
janji awak kat saya, saya pegang..
tapi biarlah...
saya taw janji tu cuma tinggal janji..
tak bawak makna apa2 pun da..
pasney dah xde org nak teman saya blik pahang n hantar saya sampai kl
tunggu saya naik bas sampai tg malim..
gurau ngan saya..
dah xwujud panggilan GAJAH ngan BANGAU..
=(

sUAtu mAlaM...

malam ney aku penat sangat2 sampai aku nak nangis..
aku perlukan seseorang..
tapi aku tak taw nak carik sapa..

aku penat sangat tok program malam ney..
aku unit yang paling org pandang..
aku taw byk salah dye..
tapi plez la hargai pengorbanan aku..
aku x salahkan KHAR coz dowg support aku..
tapi aku geram ngan mulut2 yang bersuara tu..
law aku taw dowg nak bersuara mcm ney
mmg aku dah angkat beg balik phg hari jumaat ag..
abah aku sakit..
masuk hospital..
aku ngis dalam fon jew..

for him that i love..
sye xsepatutnye nangis sebab awak..
stupid rite?
tapi terasa..
nak sembang hepy2
tapi awak slalu xberapa nak cakap ngan saya..
hari ney saya cl awak..
saya dah x nak tahan ego sye..
tapi hati saye sakit sgt..
awak endah x endah..
knpew???

takpew la..aku dah malas nak pikir..
thanx to sume yg sakitkan hati aku..
tak appriciate kehadiran aku..
yes aku x sempurna tapi aku cube untuk jadik yang sempurna.

I LET U GO NOW N FOREVER...


saye cuba ikat awak dalam hati saya..
saya pun dah suruh awak ikat saya dalam hati awak..
saya ikat awak kuat-kuat sampai tak ada ruang dah..
tapi saya sedih..
sebab awak tak tunaikan janji awak ngan saya..
janji nak ikat saya ketat-ketat..
tapi awak longgarkan ikatan..
supaya ada insan lain yang boleh masuk dalam hati awak..
sampai hati awak..
sekarang baru saya tahu..
rupanya saya cuma pengganti..
sementara hati dan jiwa awak kosong..
sekarang awak dah diamkan diri..
maaf saya pun x contact awak..
saya nak tengok awak cari saya ke tak..
rupanya tak..
terima kasih awak..
kalau betul teha yang awak sayang...
awak tinggal la saya..
saya tau awak sayang teha lebih dari saya kan?
n awak pun sayang arwah lebih dari segalanya..
mesej janji awak saya still simpan lagi..
tapi tak pew..
jangan risau, saya takkan baca balik n nangis terfikir pasal awak..
saya akan padam semua tu..

LOVER'S HATER

saye da xmau cakap sal boys!!!dont ask me bout bf anymore!!!!
FULLSTOP!

SHIT...=(

selama kapel sye x penah mintak pape yang awak x mampu nak wat..
sye x mengharap pape pown dri awak kecuali sayang awak n perhatian awak tok sye..
tapi kali neyh saye mintak sgt..
tolong jgn seksa jiwa saye kalau awak x boleh nak sayang saya..
n jgan pakse diri awak tok syg saye juga..
kalau awak tetap sayangkan dia sya x kisah..
saye taw mmg bodoh law sye jeleskan org yg dah xde..
tapi jgn wat sye gile..
awak syg dye more than u love me!!
awak slalu carik slah saya..
tapi saya slalu pandang awak sempurna walaupun byk yg sya x suke..
saya blaja terima diri awak seadanya awak..
tapi awak..?
awak pernah cakap awak nak menkan perasaan pompuan..
law sye org tuh..
tinggalkan saya skrang juga..!
sye bukan mainan..saya dah sayang awak!!!

saya taw arwah dtg dlm mimpi awak..
ajak awak pergi..
tapi sya xnk awak pergi sma..
sebab tu sye x bg awak pikir sal dye..
xbg awak g umah dye lme2 smpai seminggu..
sye soh awak bace yassin tok arwah kat hostel n bykkn da tok arwah..
tapi awak marah sya..
awak cakap sye x phm awak..
awak taw x saya pling takut kalau awak betul2 ikut arwah pergi!!
bukan sye x nk pham awak..
maafkan sye..
saye phm perasaan awak..
tapi skg ney sya yang awak pilih tok ganti arwah..
tlg la phm saye pula..
xde org yg x jeles kalau lelaki asyik cakap sal pompuan len..
even dye dah xde..
maafkan sye law awak still aggap sye x phm awak..

10 PETANDA DIA JODOH KITA

aku bukak jew fb aku jumpe link neyh..n totally aku suke...huhuhu..aku mgharapkan dia jodoh aku..

MOHD FIRDAUS BIN ABD MANAP


Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)

Gunakan seluruh pancaindera

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.

1.Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2.Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima kita seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4.Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5.Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6.Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7.Memahami diri kita

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8.Tampilkan kelemahan

Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9.Kata hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10.Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

my syria






kenaPA??

kenapa malam ney aku tak sedap hati????
nak ngis????

aKU ingIN BerUBAh..

sejujurnya dah lama aku x sentuh AL-QURAN..
mungkin last aku sentuh sem lepas mase kat umah..
pastu aku just baca yassin jew..
hurm..
tapi start bulan puasa ney aku nak berubah..
setiap kali aku pegang al-Quran ain(aku xbwak QURAN)..
hati aku sayu sangat..
walaupun aku xterlalu lncar membacanya..
tapi aku seronok..
makin lama aku baca..
makin sayang rasanya nak berhenti..
kadangkala air mata aku nak menitis baca..

YA ALLAH, BETAPA INDAHNYA KALAM-MU
WALAUPUN AKU TIDAK MENGERTI BACAANNYA
NAMUN AKU SAYU MEMBACANYA..

Alhamdulillah malam neyh aku dapat baca banyak juga..
agpown malam neyh aku tertekan sket..
tapi aku ase tenang bila baca Al-Quran..
sampai aku xsedar jam dah pukul 4.06 pagi..
dari pukul 3 lebey sket aku baca..
doakan aku ye..
mudah2an perubahan ini bukan sementara..
tapi untuk selamanya..

i'm not so creative but i luv to do it


hasil seni aku dlm kelas cik mat fuad..ngee~

AKu keNE hukUMAn??


zaman kecik2 r zaman yang paling aku x leyh lupew...
moment tu terlalu bernilai..
law la waktu bleyh putar lik nak jew aku pause mase tyme aku kecik2 dulu..
tu pown kalau blh..
hehehe..

mase kecik2 dulu serius cakap aku mmg nakal..
da la macam jantan..
dak pompuan sebaye aku sume men pondok2, men kwen2..
tapi aku??
start skolah rendah aku da join dak laki..
xkawan dak pompuan..
pakai trek ngan bby T + cap..
pastu panjat pokok rambutan..
kejar ayam belakang umah tok..
lepak2 kat pucuk jambu..
racing basikal roda 4 (hehe..roda 2 lo)
nek kete kayuh kai kaki tu..
raye pertama aku pakai mini skirt, tu pown mama pkse..
tapi lutut, betis ngan pergelangan kaki aku penuh plaster..
hahaha
teruk x?

kenakalan aku neyh slalu wat abah aku nek angin..
maklumlah aku kan anak first
so mase tu abah masih lagi berdarah mude..
hehehehe
mase aku drjah 1
penah aku londehkan suar adik aku mase kami men2 ngan kawan2..
abah dengar jew adik jerit abah jerkah..
aku dengor jew suare abah pew ag..
nak tercabut pundi kencing aku neyh...
aku lari laju2..
abah aku start moto keja aku dari belakang..
konon2 nak nyorok dri abah, so aku lari belakang umah owang..
tup2 abah perasan..
so dye follow ngan moto..
bygkan la perasaan aku tyme tu tgok lak kat tgn abah ade rotan..
OMG!!serius pundi kencing aku nak melantun kua..
aku pnjat pokok jambu..
aku duk diam2..daun pokok pown x gerak..
biler dgar jew bunyik motor abah aku terjun pokok tu tah bapew meter tgi nye..
aku smbung lari..
jauh gak r..
last2 dapat gak abah aku tgkap..
pembalasannye..
dapat la roti pnjang smpai berbirat gak la betis+peha+punggung aku..
ngeee~~
tapi xserik pown..

abah akan prepare 4 rotan (sorang satu utk aku ngn adik2)
kitowg taw dah mane satu rotan kami..
so bile wat slah wajib semua beratur depan abah..
torture2 sket pastu amek la rotan masing2..
rotan tu abah selit kat dinding umah papan kami..
org datang umah pown terkejut tgok..
pelbagai saiz n rase..
hehehe

sebijik cm style abah b4 nak merotan..
law aku wat slah siang tu, malamnye mesti aku pakai sua tebal..
prepare nk ken rotan..
hehehe

hanger neyh mama aku jew gune..smpai patah2 r jugak..
mau x belang badan aku..
tapi pdn muke..
nakal ngat..
but mmg aku mis moment kene rotan tuh..

paling3 dasyat aku penah kene..
aku kene tambat kat tiang garaj kete..
hahaha
malu sioott!!
da la umah aku depan kedai runcit..
owg yg dok men caroom sume tgok..
dr kol 6.30-7.15..
lme kowt!!
aku ngan angah aku..nseb bek ade gang..
aku men becak kat kete abah aku..
angin la my father tu..
walaupun tyme tu pakai kete kodok jew..
tapi abah syg giler..
balasannye: ikat ngan tali lembu..
hahahhaa
guling2 nak gelak law ingt lik..

bile cite lik ngan famili..
abah senyum jew..
tu la cre abah aku..
tapi dye abah pling best!mis u abah..


di SuaTU paGi YANg sEJUk

sayu...ooo..tacingg..=(
pepagi bute ag aku dah memekakkan telinge rumate aku dgn mendendangkan lagu2 raye..
but..
aku x nyanyi..
miming aja..hahaha
law aku nyanyi alamat meroyan kembali la rumate aku..
da dekat 10 lagu aku dgr..
rumate da tido..
aisshh!!mau buat pew neyh?

*lagu balik kg tgh berkumandang..=)
kol 2 lebey pagi tadi my makcik kol
mmg terkejut beruk mat nyeh gak r..

makteh: long ko nak blik bile??nak tukar tiket x?
mbe teh cakap boleh tukar..

*dengan mamai2 aku dgr sore xcited makcik aku tuh..

aku : ermm..bley ea??erm..t along msj teh ea..along
kne tnye mbe dulu ye nak lik bile..tq teh..muah3.

*ZZzZzzZ
aku pown smbung tido..
kol bpew tah aku tjage aku cam mamai2..
dalam otak aku *ade owg call ckp sal tiket kew td??
then aku picit2 keypad fon..
oo private number = makteh
bodo!bleyh lak aku sembang ngan teh lam keadaan mamai..
hahaha..tu la ngantuk giler ag..
tido x bce doa..
x basuh kaki..
huhuhu..
but credit to teh..
t along tnye my bangau ye..
luv u la teh..muahhh3..ngeee~~

act mteh ney bukan makcik aku dah..
but dye baek ngat ngan famili aku..
n dye la yang memodenkan aku mse kecik2 lu..
beli kain pantai warne oren..
n tiap2 hari aku nak kai kain tu..
mase tu kan trend..
hehehe
cayang teh!!

kAd RaYEW..wit My HOUsemaTE.

ney lah akibat wat keje last minit..kol 4 nak anta kol 3 still ag menmpal kertas..hahaha..pa nak jdik ngan dak2 umah 1-3-12 neyh..
so setelah dibincang n diteliti n di search pada utube..hahaha..cm nak wat esemen lak..
aku ngn dowang wat la pop-up card..
kad yang cne??
ala yang bile bukak blh terangkat tu..hehehe

iler berterabur kitowang wat keje..aishh..hope mak mentue x tolak..hahah


nak bagitaw..tangan yang sedang menggunting tgn aku..
bawu pas nikah tu yg ade inai..hahah

finally! siap pown kad raye kitowang..amacam??hehe..pink gtu..


ney la dalam nye yg kartun tu la pop up..walaupun x setanding owg len nye kad tapi aku ttp suke kad neyh..=)

kami selaku perasmi pelancaran kad raye neyh..
gambar neyh koya!!
muke nampak sopan kan??
baju nmpak alim kan??
sebaliknye xde sapew pown yang taw..
aku ngn ain pakai short jew..hahaha
syyhh~~
diam2 aw..jgn gtaw mak mentue kami..
namo kne reject...hahaha





rUmaTEKu tERcheNTA =)

ney la rumate aku..
name : nurain
asal : ipoh
hobi : menyanyi n menjerit

tiap2 hari law aku xdengar suare dye menjerit mmg x sah..
wulla..segala bnde dye nak jerit..
mampus gegendang telinga aku pecah..
lari la kos perbelanjaan aku sem neyh..
gara2 nak kne tampal gegendang telinga yang da mule retak gara2 dye..
hahaha
but truly said..
suke 1 bilik ngn ye..
best..n dye seorang yang mencintai wajah..
y i said so??
bcoz tiap2 malam dye akan melumurkan mukenye ngan tomato..
hurm..nyummy2..
hahaha
bab nyanyi..sume tmpat ye nak sumbang suare..
bilik air, tempat basuh baju, bilik sendiri..
kecuali mse tido ngan mse sembhyang jew diam sket..
tpi..
mau cakap lagi neyh..
AIN AKU SAYANG BANGET AMA LO..
MUAAAH3..ngee~~
aku pakse ain wat muke cam aku..hehehe

FAmiLI AkU dOLu2





11.10.1990 if im not mistaken..anniversary mama ngan abah aku..luv them so much..

dulu mase aku kecik2, aku suke tengok gambar mama ngan abah kwen..then aku mesti tnye kat mama,
aku :ma, npew sume gambar kawen mama xde gambar along?
ma : yela.mase tu kan along x lahir ag..
aku : la..napew ma x lhirkan along awal2..along nak tgok ma kwen ngan abah..
ma : mana boleh la..
then aku majuk..lari masuk bilik..mak aku senyum jew la..

bile aku teringat lik aku ase nak gelak sorang2 jew..hahaha..x kew giler namenye law mak aku lahirkan aku dulu??ish..ko ney miza..kg xpasal2 jdik len lak famili aku neyh..huhu..luv mama coz sudi layan pertanyaan along yang mengong2 mse kecik2 dulu..=)

biler aku dah dapat adik @ angah yang gemok tuh..aku jadik nakal ngat..napew??mengikut psikologinye..ececehh..masok teori la plak..hahha..sebab nak perhatian la..aku still ingat aktiviti aku mse neyh (umur 3 taun 0r 2 1/2)..:
  • berebut lori ngan angah.
  • mintak baby doll setiap kali keluar n aku pling suke baby yang boleh buka mate n tutup mate law baring n ade botol susu tu.
  • main ngan jiran aku yang satu m'sia : depan india sebelah cine
  • p umah mcik aku n posing macam model..
  • law mndi aku akan bawak msuk periuk or cerek air mak aku..*nak tolong cuci la konon..aku berus ngan berus gg abah aku..riuh mak aku hari tu..ngee~~
  • makan eskem ngan angah sampai abes carpet mak aku tukar kaler..
  • mule aku ngn angah panggil mak then satu hari mak aku cakap sapew pgl mak anak keling..so start hari tu aku ngn angah pgl la mama..hehe..
  • mase ney gak aku xcident ngn abah sampai dagu aku kne 2 jahitan.tacing dengar mama cite pasal tu..tapi len kali la aku cite ye..
  • minat tengok muke kawan pakcik aku *coz ensem.kecik2 ag da gatal an??hahaha
lupe nak cakap..abah aku soh aku ngn adik beradik kwen same tarikh ngan anniversary dowg..huhu..senang nak celebrate kte..abah..nohal la abah..muaahh!hahha

pastu berturut2 la aku dapat adik..but aku still mnje ngan abah..sampai dah dapat adik ke-4 pown aku still tidor ngan abah..hehehe..so kat bawah neyh la famili aku 2 taun lepas..tapi x byk beza pon ngan taun neyh..huhu..hope famili aku bahagia sampai bile2..